Momentálně velmi aktuální téma - ŽRALOCI

14.07.2023

Po útoku žraloka v Egyptě se strhla lavina strachu a obav z plavání v moři. Různá videa a články zaplavily internet a v televizi to byla zpráva číslo jedna. Přečetla jsem si také pár článků a svědectví lidi a nejvíce mě zaujala informace od jedné paní, která zahlédla chvíli před útokem místní loď proplouvající kolem s nějakými zbytky ryb. Bylo to před západem slunce, kdy se obvykle vyhazují zbytky ryb do moře, což není nic neobvyklého a samozřejmě to naláká žraloky, ale například i želvy, rejnoky a další živočichy. 

Na Maledivách je všeobecně zákaz krmení žraloků, ale vyhazování zbytků z ryb na místě k tomu určených je povoleno. Na Ukulhasu máme v přístavu molo, kde před západem slunce můžete vidět Žraloky vouskaté i černoploutvé, želvy, rejnoky a mnoho ryb, které sem připlouvají pravidelně právě na "rybí hostinu". V tento čas svým klientům nedoporučuji k molu plavat. Ne proto, že by to bylo smrtelně nebezpečné, ale proto že může dojít ke zranění. Žralok opravdu nekouká během žraní, jestli jde o kus ryby nebo člověčí nohy. Samozřejmě psáno s nadsázkou.

Respektujte přírodu, nechte zvířatům jejich prostor, nedrážděte je, nekopejte panicky kolem sebe pokud zde zahlédnete žraloka, neplavte příliš do hloubky daleko od pevniny a troufám si říct, že Vám nebezpečí nehrozí, alespoň ne zde kolem ostrova Ukulhas a v jeho blízkém okolí. 

Pokud půjdete šnochlovat kolem Ukulhasu, můžete narazit na Žraloka vouskatého, černoploutvého a bělocípého útesového, ani jeden z těchto jmenovaných není pro člověka nebezpečný. Dosahují délky od 0,5 - 2 metrů. Většinou jsou velmi plaší a dostat se k nim blíže zvládnou zdatnější plavci. Užijte si proto v klidu plávání s těmito žraloky a kochejte se krásou podmořského světa Malediv.