Dovolená v květnu?

17.06.2023

Má své výhody i nevýhody. Nesledujte příliš předpověď počasí a těšte se na nádherné dny zalité sluncem a nebo ne? Velmi dobře si vybavuji květen 2022. Měli jsme svatbu a přestože jsme nijak náš den D neprožívali a neplánovali, přála jsem si hezké počasí. Dny před svatbou jen pršelo a pršelo, někdy více, někdy méně. Ulice byly zalité vodou a my se téměř po kolena brodili v loužích. Nakonec se musel datum svatby posunout. Z důvodu nepřiznivého počasí byly zrušeny všechny lodní spoje a náš oddávající uvízl v hlavním městě.

Slunce ukázalo své paprsky a to 22.05. Vydatné deště a vítr, vystřídalo extrémní horko a vyrojilo se mnoho komárů, s tím byl spojen další problém a to horečka Dengue, ale to už je zase jiné téma. Mohu tedy říct, že květen 2022 nebyl tím nejlepším z roku a já se tedy letos v květnu 2023 rozhodla z Malediv odjet.

A ejhle... letošní květen byl naprosto perfektní

Je pravda, že když jsem začátkem května odjížděla, tak celkem foukal vítr, oceán nebyl tedy zrovna klidný a sem tam sprchlo, nicméně to se velmi rychle změnilo. Sluníčko svítilo jedna báseň, pláže poloprázdné, oceán jako zrcadlo. Ceny hotelů jsou od května do září téměř poloviční a tak kdo vyrazil letos v květnu na dovolenou, jako by vyhrál v loterii.


Krásné květnové počasí nebylo vše, co Vás mohlo potěšit...

Hejna mant, které si pochutnávaly na planktonu, krásná viditelnost pod vodou, to vše završila nečekaná návštěva Žraloka obrovského a to rovnou dvakrát!

Poprvé měli naši klienti štěstí, když se přesouvali z místa zvaného Dhefahtoshi, kde můžete šnorchlovat podél krásného živého korálového pásu a spatřili zde mládě Žraloka obrovského. Byl velmi přátelský a setrvával na jednom místě. Třešničkou na dortu byl fakt, že tam byli pouze sami, jen jedna jediná loď.

Druhý Žralok obrovský byl spatřen jen o pár dnů později, poblíž našeho nejoblíbenějšího sandbanku Dhinolhu Finolhu, kdy připlul k jedné rybářské lodi a jak už to tady bývá, hned si dali všichni vědět a na místo se sjelo pár lodí, které byly v okolí. Naše skupinka měla to štěstí, že byla na místě jako první. 

Kdo se alespoň trošku zajímá o Maledivy a možnosti výletů a s tím spojené objevování podmořského světa ví, že se Žralok obrovský obvykle vyskytuje na Jihu Ari Atolu, což je zhruba 1,5 hodiny cesty menší lodí z Ukulhasu. Navíc je zde vždy mnoho lodí a tedy i lidí. Potkat Žraloka obrovského poblíž našeho ostrova na severu Ari Atolu je tedy spíše rarita.

Odpověď na otázku zda Maledivy navštívit v květnu nebo celkově mimo sezónu? Ano. Maledivy jsou kouzelným místem a stojí za to je navštívit v kterémkoliv ročním období, kdy Vám to zrovna čas nebo finance dovolí.

Nabídku výletů a více detailů naleznete zde.